Excel funkce FORECAST.ETS.LINEAR

Publikoval(a) Štěpán Ficík dne

Funkce FORECAST.ETS.LINEAR v Excelu je nástroj pro lineární předpověď časových řad pomocí metody exponenciálního vyhlazování (ETS). Tato funkce je zvláště vhodná pro datové soubory, kde se vyskytují sezónní vlivy. Na rozdíl od tradičních metod lineární regrese, které vytvářejí model založený na trendových a sezónních vzorech, metoda ETS bere v úvahu chyby, trend a sezónnost, což činí tuto metodu robustní a flexibilní pro mnoho různých druhů časových řad. Funkce FORECAST.ETS.LINEAR vám tak umožňuje rychle a efektivně vytvářet predikce pro budoucnost na základě historických dat.

Syntaxe je následující:

FORECAST.ETS.LINEAR(x; pole_y; pole_x)
Power Query

Kde:

  • x: Hodnota, pro kterou chcete předpovědět. V našem kontextu to může být budoucí časový bod, pro který chcete znát odhadovanou hodnotu.
  • pole_y: Rozsah buňěk obsahujících závislé (odpovídající) hodnoty. V kontextu časových řad jsou to historické hodnoty časové řady.
  • pole_x: Rozsah buňěk obsahujících nezávislé (vstupní) hodnoty. Pro časové řady to jsou typicky časové body odpovídající hodnotám v pole_y.

Příklad využití:

Scénář: Představte si, že jste majitelem malé kavárny a máte historické záznamy o denním prodeji kávy za poslední 2 roky. Chcete předpovědět prodej pro následující měsíc, abyste mohl lépe plánovat nákup surovin a stanovení směn pro zaměstnance.

  1. V A1:A730 máte data od 1.1.2021 do 31.12.2022.
  2. V B1:B730 máte denní prodeje kávy.
  3. Chcete předpovědět prodej pro 1.1.2023.

Ve buňce D1 napíšete: =FORECAST.ETS.LINEAR(DATUM(2023;1;1); B1:B730; A1:A730)

Výsledkem bude předpovězená hodnota prodeje kávy na 1.1.2023.

Tato funkce je velmi užitečná pro ty, kteří potřebují rychlou a přesnou předpověď na základě historických dat. Umožňuje uživatelům vytvářet predikce pro budoucnost a pomáhá jim lépe se připravit na příští události.


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *